Afbeelding
Photography lecture Max Put

Lecture on Early Photography by Max Put

Lecture by Max Put on early photography in the Japan Museum SieboldHuis (in Dutch).

Members of the Society for Japanese Art are invited to attend a lecture held on October 29 in the Japan Museum SieboldHuis in Leiden by art historian Max Put. Currently on display in the SieboldHuis is a selection of one of the largest and most important collections of early Japanese photography, the Kurokawa Collection. Max Put will talk about the development of photography in Japan during the nineteenth century, starting with the earliest examples in the 1850s.

  • Language: Dutch
  • Location: Japan Museum SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
  • Time: October 29 2023 (Sunday), 14:00 - 15:00
  • Capacity: 20 participants
  • Admission to the museum and lecture

You can sign up by emailing the secretary (secretary@societyforjapaneseart.org).

Afbeelding
Photography lecture Max Put 2

Lezing ‘Japan op de gevoelige plaat, 19 de -eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’

Begin maart 1854 verschenen de Amerikanen voor de tweede keer voor de kust van Japan met een squadron oorlogsschepen om het land te dwingen zich open te stellen voor handel met het westen. De fotograaf Eliphalet Brown was meegestuurd om de gebeurtenissen vast te leggen op de gevoelige plaat. De onderhandelingen namen dagen in beslag en op 12 maart meldde zich bij Eliphalet een gedistingeerd ogende Japanse heer, die hem met hulp van een tolk tot zijn verbazing vroeg of hij bromium of jodium gebruikte voor zijn fotografische platen. Fotografie bleek al zo’n vijf jaar eerder via de Nederlandse handelsvestiging op Deshima bij Nagasaki in Japan te zijn geïntroduceerd!

Dit najaar heeft Japan museum Het Sieboldhuis een tentoonstelling van 19 de -eeuwse Japanse foto’s uit een van de grootste particuliere collecties op dit gebied ter wereld. De tentoonstelling biedt een fascinerend overzicht van de stormachtige ontwikkeling van de fotografie in Japan. Dit was deels te danken aan buitenlandse fotografen als Felice Beato en diens leerling Raimund von Stillfried, die succesvolle studio’s vestigden in Yokohama, hét centrum van de handel met het westen. Ze kregen echter al snel concurrentie van Japanse fotografen, niet zelden voormalige leerlingen. In de lezing maken we kennis met deze soms kleurrijke pioniers van de Japanse fotografie. Hun vaak fraai met de hand ingekleurde foto’s vonden gretig aftrek bij de buitenlanders die Yokohama verbleven. Ze geven een boeiend beeld van een land dat enerzijds een sprookjesachtig middeleeuws rijk leek, maar zich in dezelfde periode razendsnel ontwikkelde tot een ‘moderne’ natie.